Nieuwsbericht

Minder spijbelaars voor de rechter

Foto van een jonge middelbare scholier die alleen op het schoolplein zit

Het aantal ouders en leerlingen dat vanwege spijbelen naar de rechter moet, daalt hard. Justitie en leerplicht kiezen minder voor straffen en meer voor hulp.

Dat meldt het Algemeen Dagblad.

20 procent minder strafzaken

Elk jaar moeten duizenden spijbelaars en hun ouders naar de rechter vanwege schoolverzuim. Dit jaar zijn dat er honderden minder. Het Algemeen Dagblad vroeg cijfers over het aantal spijbelstrafzaken op bij de Raad voor de Rechtspraak. In 2017 kwamen 3240 zaken voor de rechter. Dit jaar waren dat er tot en met september 1930. Waarschijnlijk komt het aantal strafzaken voor heel 2018 rond de 2600 uit. Dat is een daling van zo’n 19 procent.

Meer aandacht voor problemen leerling

Justitie en de leerplichtambtenaren gaan sinds vorig jaar op een andere manier met spijbelen om. Zij merkten dat boetes en taakstraffen geen zin hadden bij het bestrijden van schoolverzuim. Samen met de Raad voor de Kinderbescherming, het onderwijs en ouderorganisaties spraken zij af om alleen nog te straffen als de spijbelende leerling op geen enkele andere manier naar school te krijgen is.

Spijbelaars hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) vaak te maken met meerdere problemen, op school én thuis. Het spijbelen is hier een uiting van. Volgens het OM en de leerplichtambtenaren zou het daarom beter zijn om leerlingen met problemen zo vroeg mogelijk te helpen en alleen als laatste redmiddel straffen uit te delen.

Bron: Algemeen Dagblad