Home
Contact
Professionals

Dagbesteding

Dagbesteding en begeleiding

Een van de zorgtaken van de Wmo is begeleiding. Begeleiding is in het kort gezegd hulp in het dagelijks leven om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven.

Er zijn twee soorten begeleiding:

  • begeleiding individueel
  • begeleiding groep (ook wel dagbesteding genoemd)

Bij individuele begeleiding kunt u denken aan het voeren van gesprekken en geven van begeleiding bij praktische zaken zoals het uitvoeren van de administratie, vaardigheden en sociale contacten oefenen. Maar u kunt ook denken aan woonbegeleiding, hulp om gedragsproblemen te verminderen, leren om zelf de regie te houden of ondersteuning bij een ingrijpende gebeurtenis. Het gaat hierbij niet om overname van de taken maar om de ondersteuning ervan.

Dagbesteding is bijvoorbeeld bedoeld voor mensen die (nog) niet kunnen werken of naar school gaan. Maar dagbesteding is ook bedoeld voor mensen met een beperking om actief te blijven, onder de mensen te zijn en/of om de mantelzorger te ontlasten.

Voor dagbesteding kunt u o.a. terecht bij zorginstellingen maar ook zorgboerderijen bieden deze vorm van begeleiding. Bekijk hieronder het overzicht met gecontracteerde aanbieders.

Vervoer naar dagbesteding

Als u niet in staat bent om zelf vervoer naar de dagbesteding te organiseren wordt vanuit de Wmo bekeken of u voor vervoer naar de dagbesteding in aanmerking komt.

Eigen bijdrage begeleiding

Ontvangt u begeleiding vanuit de Wmo dan betaalt u hiervoor een eigen bijdrage.

Vrijwilligers

Er zijn veel vrijwilligers die activiteiten organiseren voor mensen die daar behoefte aan hebben. Misschien vindt u het leuk om daar aan mee te doen. Een familielid of uw begeleider kan u misschien helpen om iets geschikts te vinden.

Vrijwilligerswerk doen

Zelf vrijwilligerswerk doen kan een mooie dagbesteding zijn. U bent dan de hele dag bezig en draagt ook nog een steentje bij aan de samenleving.

U kunt kijken of u geschikt vrijwilligerswerk kunt vinden via een vrijwilligerscentrale of misschien via buurtwerk bij u in de wijk.

Activiteitencentrum

Bij een activiteitencentrum voor dagbesteding kunt u kiezen uit allerlei verschillende activiteiten. Van muziek en schilderen tot sport en spel. Ook kan dagbesteding gericht zijn op dagelijkse bezigheden, zoals koken en boodschappen doen. Verder kunnen activiteitencentra helpen om werk of vrijwilligerswerk op een andere plek te vinden.

Arbeidsmatige dagbesteding

Arbeidsmatige dagbesteding is een vorm van dagbesteding waarbij u met begeleiding aan het werk gaat.

Op deze manier kunt u bijvoorbeeld met begeleiding gaan werken in een restaurant of theehuis, bij een fietsenmaker, in een houtwerkplaats, een kringloopwinkel of achter de balie bij een bedrijf. Of u gaat aan het werk in het groen: bomen snoeien, dieren verzorgen of werken bij een boerenbedrijf. U kunt zelf kijken wat goed bij u past.

De zorgboerderij

Een speciale vorm van dagbesteding is de zorgboerderij. Op de zorgboerderij kan iemand meehelpen bij het voederen en verzorgen van boerderijdieren, het werken in de moestuin of de bloementuin en het kweken van fruit.

Er zijn ook zorgboerderijen die plaats bieden speciaal voor kinderen met een beperking.

Dagopvang

Er zijn zorginstellingen die dagopvang aanbieden. Dit is dagbesteding in een groep: bijvoorbeeld koffie drinken, samen dingen ondernemen en eten. Het is een prettige manier om onder de mensen te komen, bijvoorbeeld voor ouderen. Ook is er speciale dagopvang voor kinderen.

Dagopvang in combinatie met verzorging is vaak ook mogelijk. Dit is geschikt voor mensen die ook hulp nodig hebben bij hun dagelijkse verzorging. Bijvoorbeeld bij het eten of naar het toilet gaan.

Dagverzorging en dagbehandeling

Dagverzorging lijkt op dagopvang, maar u kunt er intensievere zorg en hulp krijgen. Bijvoorbeeld verpleegkundige zorg.

Op de dagbehandeling krijgen mensen naast dagbesteding, verzorging en verpleging ook behandeling van artsen en andere therapeuten. Er is dus veel ondersteuning en zorg aanwezig. Op de dagbehandeling kan iemand bovendien werken aan herstel en leren omgaan met zijn aandoening.

Dagverzorging en dagbehandeling vinden plaats in een zorginstelling.

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult