Home
Contact
Professionals

Ik zorg voor een ander

Als u zorgt voor uw partner, ouder, kind, buur of vriend die gehandicapt is of ziek, dan bent u mantelzorger. U zorgt namelijk voor iemand met wie u een persoonlijke band heeft.

Waaruit bestaat mantelzorg?

Onder mantelzorg vallen allerlei soorten van hulp en zorg: huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, toezicht en emotionele steun. Dit zijn meestal zorgtaken die dagelijks terugkomen.

Het is anders dan normaal

De zorg of hulp die u geeft, is anders of meer dan mensen normaal gesproken (in een gezin) aan elkaar geven. En u heeft hier vaak niet bewust voor gekozen. De situatie is als vanzelf ontstaan.

Het is anders dan bijvoorbeeld bij vrijwilligerswerk, waarbij mensen zelf kiezen voor een taak. En het is anders dan werk: u krijgt er niet voor betaald.

Maar wel vanzelfsprekend

Vaak vindt iedereen in uw omgeving het vanzelfsprekend dat u deze zorg op u neemt. U voelt dat zelf misschien ook zo. Maar dat neemt niet weg dat het best zwaar kan zijn.

Overbelasting voorkomen

Het kan zijn dat u de zorg aan uw naaste combineert met de zorg voor uw gezin, met uw werk en met andere bezigheden. Om overbelasting te voorkomen heeft u misschien iets aan de tips, hulp van anderen of aan ondersteuning.

Mantelzorgwaardering 2017

Aanmelden kan tot 1 maart 2018

Bent u een mantelzorger? Of krijgt u ondersteuning van een mantelzorger? Meld uzelf, of deze persoon, aan voor de Mantelzorgwaardering 2017. Dit kan via het digitale contactformulier op www.dalfsen.nl/mantelzorgwaardering. Heeft u geen beschikking over internet? Dan is het mogelijk om u schriftelijk aan te melden. Daarvoor kunt u het formulier invullen dat klaar ligt bij de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld, in het gemeentehuis in Dalfsen en bij de werkgroepen mantelzorg. Aanmeldingen die tussen 1 december 2017 en 1 maart 2018 zijn ontvangen, worden in behandeling genomen.

Persoonlijk bedanken

Uiterlijk in april ontvangt u de mantelzorgwaardering in de door u gekozen vorm. U kunt kiezen uit een VVV Cadeaukaart of een ondernemersbon. De gemeente vindt het fijn om mantelzorgers persoonlijk te bedanken. Daarom kan er ook dit jaar voor gekozen worden om de mantelzorgwaardering op te halen in de kernen Lemelerveld, Nieuwleusen en Dalfsen. Als men voor deze optie kiest, ontvangen ze begin maart informatie over de plaats en het tijdstip.

Soms is mantelzorg best zwaar
De gemeente merkt dat mantelzorgers zich soms zoveel inzetten voor hun naaste, dat zorg wel erg zwaar wordt. Daarom is het goed om als mantelzorger aan de bel te trekken als de mantelzorgtaken op lange termijn niet vol te houden zijn. Er zijn in de gemeente Dalfsen ondersteuningsmogelijkheden. Zo kan men terecht bij het mantelzorgteam Dalfsen (telefoonnummer 0572 372 882) Overbelasting komt steeds meer voor, waardoor mantelzorgers uiteindelijk ook cliënten/zorgvragers worden. Dat moet worden voorkomen.

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult