Menu

Professionele hulp bij de mantelzorg

Bij de gemeente merken we dat mantelzorgers zich soms zo veel inzetten voor hun naaste dat zorg wel erg zwaar wordt. Daarom is het goed om als mantelzorger aan de bel te trekken als de mantelzorgtaken die u doet, op lange termijn niet vol te houden zijn. Overbelasting komt steeds meer voor, waardoor mantelzorgers uiteindelijk ook cliënten/ zorgvragers worden. Dat moeten we zien te voorkomen.Er zijn in onze gemeente daarom verschillende ondersteuningsmogelijkheden.

Overbelasting voorkomen in coronatijd

Vanwege de situatie rond het coronavirus is voor sommige mensen tijdelijk de dagbesteding weggevallen, of de thuiszorg verminderd of stopgezet. Hierdoor hebben veel mantelzorgers meer zorgtaken gekregen. Daarom is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat u de zorg voor uw naaste volhoudt.

In de Zorgladder Mantelzorg van MantelzorgNL vindt u tips voor het volhouden van de zorg. En uitleg over welke hulp er voor u en uw naaste nog wél mogelijk is in coronatijd. De Zorgladder Mantelzorg bestaat uit 5 stappen. In de eerste stappen ontdekt u hoe u met hulp van anderen de zorg wat kunt verlichten. In de latere stappen leest u welke hulp u kunt krijgen als u het echt niet meer redt. En waar u voor deze (professionele) hulp terechtkunt.

Mantelzorgteam

Indien u ondersteuning of advies wenst te krijgen over uw taken als mantelzorger, dan kunt u contact opnemen met Ilja Bomers (mantelzorgmakelaar) of Janny Velthuis (mantelzorgconsulent) van het mantelzorgteam van SAAM Welzijn. U kunt contact opnemen via telefoonnummer 0572-372882, of stuur een mail naar i.bomers@saamwelzijn.nl.

Het mantelzorgteam is onderdeel van SAAM Welzijn en biedt professionele ondersteuning aan alle mantelzorgers. U kunt hier o.a. terecht voor;

  • Hulp bij dingen die u moet regelen
  • Gesprekken met u als mantelzorger
  • Scholing over bepaalde thema’s of ziektebeelden
  • Inzet van een (zorg)vrijwilliger
  • Advies

Ook kinderen en jongeren tussen de 6 en 24 jaar die opgroeien met zorg binnen het gezin, kunnen ondersteund worden door het mantelzorgteam.

Activiteiten

Het mantelzorgteam biedt naast individuele ondersteuning ook een breed aanbod van activiteiten aan voor mantelzorgers. Wilt u door het mantelzorg team Dalfsen op de hoogte worden gehouden van hetgeen zij aanbieden? Stuur dan een mail naar i.bomers@saamwelzijn.nl.

Hulp bij het huishouden

Als u voor de hulpbehoevende graag hulp bij het huishouden wilt, zodat u zich meer op andere taken kunt richten, kunt u dat bij de gemeente melden. Neem dan contact op met een medewerker van Samen Doen in Dalfsen via telefoonnummer 140529 (6 cijfers). Zij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 12.30 uur.

Thuiszorg

Het kan nodig zijn dat iemand van een thuiszorgorganisatie langs komt om een deel van de zorg aan de hulpbehoevende te geven. Bijvoorbeeld helpen met aankleden of wassen. U kunt hierbij denken aan verzorging en verpleging of begeleiding.

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar, die de zorg voor uw naaste kunnen vergemakkelijken, zoals:

Ergotherapie

Een ergotherapeut kan het uitvoeren van dagelijkse activiteiten door uw naaste wat gemakkelijker maken. Door oefeningen en advies over hulpmiddelen kan uw naaste misschien nog wat langer zelfstandig zijn.

U kunt zonder verwijzing terecht bij de ergotherapeut. Meer lezen over ergotherapie.

Financiën, administratie, regelingen

Kost het u moeite om de administratie op orde te houden, dan kunt u misschien hulp krijgen van een vrijwilliger of een professional die kan helpen bij thuisadministratie. U kunt ook eens kijken naar de tips om zelf uw administratie aan te pakken.

Kan uw naaste niet meer zelf beslissen over zijn of haar financiën, dan moet er een bewindvoerder en eventueel een mentor worden aangewezen. Tenzij iemand zijn wensen al eerder heeft vastgelegd door middel van een levenstestament.

Vindt u het moeilijk om de zaken rondom de zorg goed te regelen, dan kunt u wellicht gebruik maken van cliëntondersteuning of advies vragen bij het mantelzorgteam.

Vergelijk hulpaanbod