Menu

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is geweld dat in de huiselijke kring plaatsvindt. Dat betekent dat degene die het geweld pleegt een gezinslid, familielid of vriend is van het slachtoffer. Bijvoorbeeld een (ex-)partner, ouder, kind, of een vriend van de familie. Heeft u te maken met huiselijk geweld, zoek dan hulp bij mensen uit uw omgeving of neem direct contact op met het meldpunt Veilig Thuis.

Erover praten

Het kan enorm helpen om erover te praten met iemand die u kent. Bijvoorbeeld een vriendin, een buur of een familielid. Er met iemand uit uw omgeving over praten is een belangrijke eerste stap. Het is vaak een hele opluchting om uw verhaal te vertellen. En samen kunt u op zoek gaan naar hulpverleners.

U kunt ook bellen met Stichting Hear my voice op 0800-3200032. Dit is een 'hulplijn' voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en er met iemand over willen praten. Aan de andere kant zit een vrijwilliger die zelf ook huiselijk geweld heeft meegemaakt. De lijn is er vooral voor een luisterend oor; als u niet direct hulp wilt inschakelen hoeft dat ook niet. U belt gratis en anoniem.

Meldpunt huiselijk geweld

U kunt bellen met het meldpunt Veilig Thuis: 0800-2000 (gratis en 24 uur per dag bereikbaar). U wordt dan automatisch doorverbonden met een hulpverlener in uw eigen regio. De hulpverlener luistert naar uw verhaal en geeft advies. De hulpverlener kan ook helpen bij het organiseren van verdere hulp.

Anoniem bellen is mogelijk. Het nummer is afgeschermd en daarom niet terug te vinden op de telefoonrekening. Als u mobiel belt, wis het nummer dan wel uit het geheugen. Of bel eventueel met de telefoon van iemand anders.

Melden bij de apotheek via codewoord

Slachtoffers kunnen ook een melding doen door bij de balie van een apotheek het codewoord 'masker 19' te noemen. De apotheker schakelt dan Veilig Thuis in. Dit kan een uitkomst zijn als u niet op een veilige plek kunt bellen, uit de buurt van de dader. Bijvoorbeeld omdat u vanwege het coronavirus thuis moet blijven.

112 bellen

Zit u in een acuut bedreigende situatie, belt u dan met het alarmnummer: 112.

Een slachtoffer helpen

Ook als u getuige bent van huiselijk geweld in uw omgeving, is het belangrijk dat u hulp inschakelt. Bent u niet directe getuige, maar heeft u wel vermoedens van huiselijk geweld in uw omgeving? Zoek ook dan hulp. Veilig Thuis kan uw vermoedens met u bespreken en advies geven.

Meer informatie over het herkennen van signalen van huiselijk geweld vindt u op de website Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl en op de website van Slachtofferhulp Nederland.

Hulpaanbod

Meldpunt kindermishandeling

Organisaties

Adviespunt voor slachtoffers van huiselijk geweld

Veilig Thuis IJsselland

 0800-20 00 vtij.nlDokter Klinkertweg 308025BSZwolle

Fier - Landelijk expertise- en behandelcentrum...

 058-21 57 084 fier.nlHolstmeerweg 18936ASLeeuwarden

Stichting MIND Korrelatie

MIND Korrelatie

 0900-14 50 mindkorrelatie.nlStationsplein 1253818LEAmersfoort

Veilig Thuis

Veilig Thuis IJsselland

 0800-20 00 vtij.nlDokter Klinkertweg 308025BSZwolle

Meldpunt kindermishandeling

Veilig Thuis IJsselland

 0800-20 00 vtij.nlDokter Klinkertweg 308025BSZwolle

Fier - Landelijk expertise- en behandelcentrum...

 058-21 57 084 fier.nlHolstmeerweg 18936ASLeeuwarden

Vergelijk hulpaanbod