De toegankelijkheid en veiligheid van uw woning zijn belangrijk. U kunt zelf al veel doen om dit te verbeteren. Bij bouwmarkten en thuiszorgwinkel kunt u zelf middelen aanschaffen om uw woning toegankelijker en veiliger te maken.

Kunt u zelf of iemand uit uw omgeving, om welke reden dan ook, een klus niet uitvoeren en wordt hier redelijkerwijs geen bedrijf voor ingehuurd, dan kunt u een beroep doen op de Klussendienst. Op de website van SAAM Welzijn vindt u meer informatie over de klussendienst.

Drempels verwijderen

Drempels kunnen behoorlijk lastig zijn als u moeilijk loopt of in een rolstoel zit. U kunt ze zelf verwijderen of met behulp van vrienden, buren of familie. Of anders laat u ze verwijderen door een klusjesman.

Als u een rollator heeft of in een rolstoel zit, kunt u eventueel een drempelplaat of helling kopen. Die legt u over de drempel heen, zodat u er gemakkelijker overheen kunt.

Valpreventie

Veiligheid binnenshuis en valpreventie zijn belangrijk. Zeker als u al wat ouder bent.

Ruimte maken

Het is handig dat er zo weinig mogelijk in de weg staat of op de grond ligt, zodat u er beter langs kunt. U kunt bijvoorbeeld de kamer anders indelen, waardoor u zich makkelijker kunt bewegen. Bekijk eens of u meubels kunt verplaatsen of weghalen. U kunt bijvoorbeeld stoelen verplaatsen en een tafel tegen de muur zetten. Daarnaast kunt u de gang opruimen, zodat u er makkelijker door kunt.

Hulp bij het klussen en opruimen

U kunt iemand uit uw omgeving vragen voor de klussen die u zelf niet kunt doen: een familielid, buur of vriend(in). Bijvoorbeeld voor het verwijderen van drempels, het monteren van steunbeugels en het verplaatsen of weghalen van meubilair.

Kent u niemand die u kan helpen, dan kunt u een klusjesman bellen of een klussendienst inschakelen.

Lage kasten

Als u in een rolstoel zit, is het handig dat zaken binnen handbereik zijn. U kunt het best lage kasten gebruiken. Garderobekasten en vitrinekasten zijn vaak hoog. Eventueel kunt u een dergelijke kast wegdoen of verkopen, en daarvoor in de plaats een lage kast of een ladenkast nemen.

Badkamerindeling

Ook de indeling van de badkamer kunt u aanpassen. Als u op een douchekruk zit, wilt u de douchestang en de douchekop binnen handbereik hebben: vrij laag dus. U kunt deze (laten) verplaatsen als dat nodig is.

Eventueel kunt u een deskundige installateur vragen om een inloopdouche of een rolstoeltoegankelijke douche te plaatsen. Vraag de installateur of hij verstand heeft van (en ervaring met) het plaatsen van douches die rolstoeltoegankelijk zijn. Geef aan wat voor u prettig en gebruiksvriendelijk is. U kiest uiteindelijk zelf een douche uit!

Toiletaanpassingen

Om makkelijker naar het toilet te kunnen, kunt u het toilet aanpassen. Bijvoorbeeld:

  • handgrepen, armleuningen of wandbeugels aanbrengen
  • het toilet verhogen of een toiletverhoger gebruiken

U kunt ook gebruik maken van een toiletstoel (of postoel). Die kunt u neerzetten waar u wilt. Bijvoorbeeld in uw slaapkamer zodat u 's nachts niet naar het toilet hoeft te lopen.

Hulpmiddelen en aanpassingen aanschaffen

Veel materialen die u kunt gebruiken om uw huis aan te passen zijn gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt of bij huishoudzaken. Ook bij de thuiszorgwinkel vindt u veel handige (zorg)hulpmiddelen. U kunt ook eens online kijken wat er allemaal te koop is aan hulpmiddelen. Bijvoorbeeld op:

Hulpaanbod

Klussendienst: klussen in en aan het huis

Woningaanpassing

Aanpassing in/bij de woning

Advisering ten aan zien van verlichting en licht hinder.

Trapliften

Een traplift maakt het voor mensen met mobiliteitsproblemen...

Organisaties

Klussendienst aan huis

Buro La Pauline

 0529-48 25 21 burolapauline.nlKievitlaan 67711LLNieuwleusen

Thuiszorgwinkel

Zorgwinkel Salland - Thuiszorgwinkel Raalte

 0572-36 32 35 zorgwinkelsalland.nlBrugstraat 328102ESRaalte

Vergelijk hulpaanbod