Voor het oplossen van schulden biedt de gemeente Dalfsen de volgende diensten aan:

Hulp bij thuisadministratie

U kunt natuurlijk iemand uit uw omgeving vragen om eens mee te kijken naar de administratie of om u te helpen met het invullen van een lastig formulier.

Lukt dit niet, dan zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen om uw administratie weer op orde te krijgen en te houden.

Hulp van een vrijwilliger bij de thuisadministratie

U kunt hulp bij thuisadministratie krijgen van een vrijwilliger. Dit wordt gegeven door Humanitas. U kunt bijvoorbeeld terecht bij:

Na een intakegesprek komt er een vrijwilliger bij u thuis. Deze leert u langzamerhand zelf uw papieren weer op orde te houden en met uw bankzaken om te gaan. De bedoeling is dat u het zelf leert doen. Dus u zit gewoon naast de vrijwilliger, u kijkt mee. En gaandeweg neemt u het zelf over.

De lokale vrijwilligerscentrale kan u ook helpen met zoeken naar een vrijwilliger. Kijk bij vrijwilliger nodig voor meer informatie.

Voor vragen over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de gemeente.

Inkomensbeheer/ budgetbeheer

Budgetbeheer is een hulpmiddel om uw geldzaken op orde te stellen. Hiervoor werkt de gemeente Dalfsen samen met Sociaal.nl. Sociaal.nl ontvangt uw inkomen en betaalt daarvan eerst uw vaste lasten door. Daarna ontvangt u huishoudgeld. Soms wordt er ook gespaard. Bijvoorbeeld voor de aflossing van schulden of voor grote huishoudelijke uitgaven.

De consulent schuldhulpverlening van de gemeente kan u adviseren of u voor budgetbeheer in aanmerking komt. Voor vragen over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de gemeente.

Schuldregeling

Bij een minnelijke schuldregeling wordt geprobeerd om met uw schuldeisers een akkoord te bereiken over de afbetaling van uw schulden. Hiervoor werkt de gemeente Dalfsen samen met Sociaal.nl. Voor ondernemers schakelt de gemeente Dalfsen een andere externe partij in. De consulent schuldhulpverlening van de gemeente kan u adviseren of u voor een minnelijke schuldregeling in aanmerking komt. Voor vragen over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de gemeente.

Wsnp

De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) is er voor mensen van wie de minnelijke schuldregeling is mislukt. Bijvoorbeeld omdat één of meerdere schuldeisers niet willen meewerken aan een schuldregeling. Ook bij een faillissementsaanvraag kan soms een beroep op de WSNP worden gedaan.

Hiervoor werkt de gemeente Dalfsen samen met Sociaal.nl. De consulent schuldhulpverlening van de gemeente kan u adviseren of u voor een WSNP in aanmerking komt. Voor vragen over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de gemeente.

Beschermingsbewind

Als iemand niet goed voor zijn eigen financien kan zorgen, kan de rechter op verzoek de financien onder bewind stellen. Dit is beschermingsbewind. Er zijn ook andere mogelijkheden om de financien te beheren. De consulent schuldhulpverlening van de gemeente kan u adviseren over de mogelijkheden. Voor vragen over de mogelijkheden kunt u contact opnemen met de gemeente.

Folder: Hulp met mijn financiën

In onze folder "hulp met mijn financiën" kunt u ook de informatie lezen. De folder vindt u hier (PDF, 1,54 MB).

Hulpaanbod

Budgetbeheer

Budgetbeheer

Budgetbeheer (inkomensbeheer) is bedoeld als er geen dringende...

Beschermingsbewind en Budgetbeheer

Professionele bewindvoering is volgens de visie...

Budgetcoaching

Beschermingsbewind en Budgetbeheer

Professionele bewindvoering is volgens de visie...

Vergelijk hulpaanbod