Een rolstoel voor tijdelijk gebruik kunt u lenen bij de thuiszorgwinkel. Heeft u langdurig een rolstoel nodig, dan komt u misschien in aanmerking voor een vergoeding via de gemeente.

Rolstoel voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV.

Rolstoel voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel nodig? Of heeft u af en toe behoefte aan een rolstoel om en dagje uit te gaan? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering. De thuiszorgwinkel moet dan wel een contract hebben met uw zorgverzekeraar. Meestal is het lenen van een rolstoel dan gratis.

Gaat u naar een andere leverancier, dan moet u misschien een deel zelf betalen. Informeer daarom van tevoren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Af en toe een rolstoel lenen

In veel gemeentes bestaan uitleenpunten waar u terecht kunt voor het lenen van een rolstoel. Bijvoorbeeld in het winkelcentrum, bij de supermarkt of in het verzorgingshuis. U leent de rolstoel dan maar kort, bijvoorbeeld voor een paar uur of voor een dag.

Voor langdurig gebruik

Heeft u het hulpmiddel lange tijd nodig? U kunt ervoor kiezen om zelf een rolstoel aan te schaffen. U kunt bij de volgende leveranciers terecht: Vegro, RSR, Welzorg en medipoint/Icare.

Ook kunt u een melding indienen bij de Wmo voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.

De Wmo zal onderzoek doen naar de medische noodzaak en of de rolstoel langdurig nodig is.

U kunt zich melden bij bij een medewerker van Samen Doen in Dalfsen van de gemeente Dalfsen als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen.

Sportrolstoel

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten.

Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten.

Rolstoel via gemeente of PGB

Ook voor een rolstoel via de Wmo geldt dat u keuzevrijheid heeft. U kunt een rolstoel krijgen via de gemeente (zorg in natura) maar u kunt ook zelf een rolstoel aanschaffen via een persoongebonden budget. Aan een pgb zitten voorwaarden verbonden.

Eigen bijdrage

Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage. Dit is vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Reisverzekering

Bent u van plan om uw hulpmiddel (rolstoel of scootmobiel) mee te nemen op vakantie, denk dan aan het volgende:

Het is toegestaan om het hulpmiddel mee te nemen en buiten Nederland te gebruiken als hiervoor toestemming is gevraagd en gegeven door gemeente en u hiervoor een verzekering heeft afgesloten. Het gaat hierbij om een reisverzekering. Niet alle reisverzekeringen verzekeren bijv. rolstoelen, dus het is goed om hierover navraag te doen bij de eigen verzekeraar. Bij sommige verzekeringen kun je ook een aanvullende “bagage-verzekering” afsluiten.

Alle kosten die ontstaan tijdens het gebruik van de voorziening in het buitenland komen echter volledig voor eigen rekening van gebruiker.

Hulpaanbod

Hulpmiddelen: rolstoel

Het leveren van mobiliteitshulpmiddelen en de bijbehorende diensten

RSR onderscheidt zich in de revalidatie technische markt door...

Organisaties

Hulpmiddelenleverancier

RSR revalidatieservice B.V. - RSR Nieuwleusen

 0900-77 88 990 rsr.nlRollecate 497711GGNieuwleusen

RSR revalidatieservice B.V. - RSR Winschoten

 0900-77 88 990 rsr.nlPapierbaan 499672BGWinschoten

Thuiszorgwinkel

Zorgwinkel Salland - Thuiszorgwinkel Raalte

 0572-36 32 35 zorgwinkelsalland.nlBrugstraat 328102ESRaalte

Vergelijk hulpaanbod