Alle kinderen hebben recht op onderwijs. Voor kinderen met een ziekte, beperking, leerprobleem of gedragsproblemen betekent dat vaak dat ze extra ondersteuning krijgen op school. Dit is mogelijk op het speciaal onderwijs, maar ook op gewone scholen.

Onderwijs op maat

Nederland werkt met passend onderwijs. Dat betekent dat gewone scholen en scholen voor speciaal onderwijs samenwerken om aan alle kinderen een passende plek te geven. De school heeft een zorgplicht: meldt u uw kind aan, dan helpt de school u om een plek voor uw kind te vinden. Ook als de school zelf niet de juiste ondersteuning kan bieden en er naar een andere school gezocht moet worden. Meer informatie vindt u op www.passendonderwijs.nl.

Daarnaast is er het speciaal onderwijs, voor kinderen die daar beter op hun plek zijn.

Problemen bij het vinden van een passende onderwijsplek

Wanneer u niet tevreden bent over de ondersteuning die uw kind op school geboden wordt, dan heeft u de mogelijkheid om een klacht in te dienen bij het schoolbestuur. U vindt informatie over de klachtenprocedure op de website van het schoolbestuur van de school van uw kind. .

Ook heeft u de mogelijkheid de ondersteuning van een onderwijsconsulent in te roepen. De consulenten werken vanuit een landelijke organisatie. Zij zijn onafhankelijke deskundigen, die kunnen bemiddelen tussen ouders en school. Hun dienstverlening is gratis. Meer informatie hierover is te vinden op
http://www.onderwijsconsulenten.nl.

Leerlingenvervoer

Als de school te ver weg is of als uw kind een beperking heeft en daardoor niet zelfstandig naar school toe kan gaan, kan hij of zij mee met het leerlingenvervoer van de gemeente.

Tegemoetkoming studiekosten

Als u moeite heeft om de kosten voor de studie van uw kind te betalen of wanneer je als jeugdige zelf moeite hebt om je studie kosten te kunnen betalen, is er in sommige gevallen een tegemoetkoming in de studiekosten via de gemeente mogelijk.

Organisaties

Basisonderwijs

Basisschool Sint Cyriacus

 0529-40 14 95 cyriacus.nlKerkstraat 117722LRDalfsen

Sprankel

 0572-37 20 10 sprankel-lemelerveld.nlPrinses Margrietstraat 68152BMLemelerveld

Het Avontuur

 0529-43 21 15 hetavontuurdalfsen.nlRuigedoornstraat 237721BWDalfsen

Voortgezet onderwijs

Agnietencollege

 088-85 07 410Kon.Julianalaan 107711KKNieuwleusen

Agnieten College Nieuwleusen voor Lyceum Havo...

 088-85 08 008Kon. Julianalaan 107711KKNieuwleusen

Vergelijk hulpaanbod