Home
Contact
Professionals

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoer van de Wmo en biedt diverse voorzieningen aan om dit mogelijk te maken, of we verwijzen u door naar de juiste organisatie.

De Wmo is er voor mensen met beperkingen door ouderdom of handicaps of psychische problemen, maar ook om vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen.

Zorgtaken die onder de Wmo vallen zijn o.a.

Zelfstandig blijven

Een belangrijke ontwikkeling op het gebied van het sociaal domein: Wmo, Jeugdhulp en de Participatiewet is dat er vaker een beroep wordt gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en eigen mogelijkheden van inwoners en de directe omgeving. Denk hierbij aan hulp van vrienden, familie of buren.

De focus op ‘eigen kracht’ is daarmee het uitgangspunt. De ondersteuning van de gemeente sluit hier dan op aan. Als de inwoner het probleem zelf niet kan oplossen met behulp van zijn of haar omgeving, dan kan de gemeente mee denken over een oplossing of eventueel ondersteuning regelen.

Samen Doen in Dalfsen

Heeft u vragen op het gebied van de Wmo, Jeugdzorg of de Participatiewet (Werken en Inkomen). Dan krijgt u te maken met Samen Doen in Dalfsen. Samen Doen in Dalfsen is het punt waar u met al u vragen terecht kan. Een medewerker van Samen Doen in Dalfsen zal uw vragen oppakken en koppelen aan een consulent van de Wmo, Jeugd of Werk en Inkomen. Waar nodig kan een vraag samen door een Wmo-, Jeugd- of consulent Werk en Inkomen worden opgepakt. Voor informatie over hoe meldingen worden opgepakt kunt u onze werkwijze raadplegen.

Hulp krijgen is hulp vragen

Het blijkt dat sommige mensen het moeilijk vinden om anderen om hulp te vragen. Maar in de praktijk blijkt juist dat mensen uit de omgeving graag een handje willen helpen. Schroom dus niet en vraag om hulp als dat nodig is. Twee initiatieven die inwoners helpen om zo lang mogelijk op eigen kracht en naar eigen behoefte mee te laten doen in de samenleving zijn Wehelpen en Lang Zult U Wonen.

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult