Home
Contact
Professionals

Eigen bijdrage zorg

Voor sommige vormen van zorg/ondersteuning en hulpmiddelen geldt dat u een bepaald bedrag moet betalen. Dit heet een eigen bijdrage.

Het CAK berekent uw eigen bijdrage

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de eigen bijdrage. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van de volgende factoren:

 • uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden
 • uw leeftijd
 • of u alleenstaand bent of niet
 • het daadwerkelijk aantal geleverde uren begeleiding
 • het soort begeleiding

Bij de berekening van de eigen bijdrage wordt rekening gehouden met eventuele andere eigen bijdragen die u aan het CAK betaalt. Hierdoor hoeft u nooit meer dan de door het CAK berekende maximale eigen bijdrage te betalen.

Voor meer informatie over het CAK en de mogelijkheid uw eigen bijdrage te berekenen kunt u terecht op www.hetcak.nl. Hier vindt u ook een animatie waarin uitleg wordt gegeven over de eigen bijdrage.

Voorzieningen vanuit de Wmo met een eigen bijdrage

Vanuit de Wmo geldt een eigen bijdrage voor de volgende voorzieningen:

 • Begeleiding
 • Hulp bij het huishouden
 • Traplift: De maximale eigen bijdrage voor een traplift bedraagt € 1.500,00, verdeeld over 3 jaar. Het CAK int deze bijdrage in vierwekelijks termijnen.
 • Scootmobiel: De maximale eigen bijdrage voor een scootmobiel bedraagt € 1.500,00, verdeeld over 3 jaar. Het CAK int deze bijdrage in vierwekelijks termijnen.

Beschermd wonen

Heeft u een indicatie voor beschermd wonen van vóór 2015? Dan geldt voor u het overgangsrecht tot uiterlijk 31 december 2019. Uw eigen bijdrage verandert tot die tijd niet. Tenzij uw indicatie eerder afloopt.

Eigen bijdrage uitrekenen

Op de website van het CAK vindt u een handig rekenprogramma waarmee u zelf kunt berekenen wat uw eigen bijdrage ongeveer zal zijn.

Minimale bedragen eigen bijdrage Wmo 2018

De minimale bedragen in 2018 zijn afhankelijk van uw situatie:

 • Alleenstaanden betalen minimaal € 17,60 per 4 weken.
 • Meerpersoonshuishoudens boven de AOW-gerechtigde leeftijd betalen minimaal € 17,60 per 4 weken.
 • Meerpersoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd met een verzamelinkomen lager dan € 35.000 hoeven geen eigen bijdrage te betalen.

Vragen over de eigen bijdrage Wmo

Heeft u vragen over de eigen bijdrage voor de Wmo, dan kunt u contact opnemen met een medewerker van Samen doen in Dalfsen. U kunt ook op de website van het CAK kijken voor meer informatie.

Aftrekken van de belasting

De eigen bijdrage die u betaalt, kunt u in sommige gevallen aftrekken van de belasting. Bijvoorbeeld kosten voor thuiszorg of hulpmiddelen, zoals een prothese. Op de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u hiervoor in aanmerking komt.

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult