Home
Contact
Professionals

Groei en ontwikkeling

In het eerste jaar groeit uw baby ongeveer 25 centimeter. Het lijfje wordt groter en uw baby kan ook steeds meer.

Uw baby kan bijvoorbeeld steeds beter ruiken, zien, horen, voelen en bewegen. Daardoor kan uw baby de omgeving steeds beter waarnemen en reageren op wat er gebeurt. Als ouders speelt u daarop in met bijvoorbeeld nieuw speelgoed en nieuwe soorten voedsel. Volg gewoon rustig de ontwikkeling van uw kind en kijk waar het aan toe is.

Van Wiechenschema

het jgz volgt samen met u de ontwikkeling van uw kind. Zij maken daarbij gebruik van het Van Wiechenonderzoek. In het bijbehorende schema staan de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. In het schema kan worden bijgehouden hoe ver uw kind is in zijn ontwikkeling op verschillende gebieden. Voorbeelden van ontwikkelingsmijlpalen zijn teruglachen, kruipen en zwaaien.

Aan de hand van dit schema kunt u samen met de medewerkers bij het jgz in gesprek gaan over de ontwikkeling van uw kind.

Boeiend, maar soms ook lastig

Voor ouders is het boeiend om hun kind te zien opgroeien en ontwikkelen. De meeste ouders genieten van elke ontwikkelingsfase en meestal verloopt het gelukkig probleemloos, maar soms gaat het anders. Dan zijn er tegenslagen en lopen dingen anders dan u gehoopt had.

Handige apps

iGrow - Met deze app van TNO kunt u eenvoudig zien hoe uw kind van 0-18 jaar groeit, hoe lang het wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Gezond Groeien - App van het Voedingscentrum over gezonde voeding tijdens uw zwangerschap en voor uw kind.

GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kunt u als (aanstaande) ouder de groei, ontwikkeling, vaccinatieen belangrijke gebeurtenissen van uw kind(eren) bijhouden en hier een groeialbum van maken.

 

Keurmerk Stichting Opvoeden

Bron: Groei en ontwikkeling

Organisaties

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie of zoekt u hulp? Neem contact op met uw gemeente.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult